Historia napojów smakowych

Popularne są historie piwowarskie, winiarskie, nawet co ciekawsze napoje z tradycją (jak kawa czy herbata) doczekały się pewnego zainteresowania. Czy zastanawialiście się jednak kiedyś jaka jest historia napojów smakowych? Takich zwykłych, do których jednak dodajemy coś, żeby nabrało nieco innego smaku. Będzie to na przykład kawa rozpuszczalna smakowa (np. o smaku tiramisu), albo lemoniada cytrynowa, albo piwo wiśniowe. Więc?

Pomińmy domysł, że sok z pomarańczy mógł zmieszać z wodą już człowiek pierwotny. Nasza historia rozpoczyna się w Angii Tudorów, gdzie popularność zdobywa tak zwana „Water Imperial”, a przepisu na nią nie powstydziliby się najlepsi dzisiejsi smakowi eksperymentatorzy. Była słodzona i doprawiana aromatem cytrynowym oraz tartarusem, czyli solą kwasu winnego.

Innym wczesnym produktem była Manays Cryste o smaku likierowym z wodą różaną, fiołkami i cynamonem. Prawdziwy smak luksusu.

Jednak miano pierwszego smakowego napoju bezalkoholowego, który przetrwał do dziś, należy się lemoniadzie. Powstała w XVII wieku, a popularność zdobyła w Paryżu. Była to cytrynowa woda osłodzona miodem. Pracownicy monopolistycznej Compagnie des Limonadiers nosili beczki z napojem na plecach po całym mieście i sprzedawali przechodniom.

Wiek XVIII przyniósł odkrycie wody gazowanej, które to zawdzięczamy Josephowi Pristley’owi. Niedługo później, Szwed Jöns Jacob Berzelius zaczął dodawać do wody gazowanej aromatów przypraw, soków i win. Pod koniec XVIII wieku pojawia się też istniejąca do dziś marka napojów gazowanych – Schweppes.

Powyższe postępy w technice szybko przeniosły się na grunt alkoholi. Z 1809 roku pochodzi pierwsza wzmianka o piwie smakowym gazowanym. Użytym aromatem był imbirowy, tak bardzo popularny również i w dzisiejszych czasach.

XIX wiek to, podobnie jak w innych dziedzinach, postępująca industrializacja procesów produkcji oraz upowszechnienie nowych wynalazków.

Powstawały wtedy też nowe napoje, takie jak tonik (powstały ze zmieszanej z wodą chininy, podawanej przeciw malarii w krajach tropikalnych) oraz, niemal od razu – gin z tonikiem.

Ogromnym usprawnieniem było też wprowadzenie szklanych, mocno zakorkowanych butelek, których nakrętki były w stanie utrzymać ciśnienie wytwarzane przez gaz.

XX wiek to z kolei czas Coca Coli i innych wielkich koncernów. Ale to materiał na zupełnie inną historię.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s