Historia kawy rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników i przeciwników. Jedni cenią szybkość przygotowania i wygodę w piciu (brak fusów!), drudzy uważają ją za mało “prawdziwą”, nie mającą posmaku tradycji i nie dającą zbyt wiele pola do popisów kawowymi tradycjami. Co powiedzieliby na takie współczesne wynalazki na kawa rozpuszczalna smakowa?

Historia kawy rozpuszczalnej rzeczywiście nie jest zbyt długo, bo nie liczy nawet 150 lat. Została wynaleziona w 1881 roku przez Francuza, Alphonse’a Allaisa. Jednakże dziewięc lat później ten sam proces wytwarzania kawy opatentował w Nowej Zelandii David Strang. Na tym jednak lista wynalazców się nie kończy. Kolejnym, któremu przez wiele lat przypisywano palmę pierwszeństwa, był Japończyk, Satori Kato, pracujący na terenie Chicago.

To ostatnie odkrycie przyczyniło się jednak bezpośrednio do rozprzestrzenienia kawy rozpuszczalnej. Nie bez znaczenia jest tu rola głodnych nowych wrażeń Stanów Zjednoczonych. Satori Kato zaprezentował “swój” wynalazek na Pan-American Exposition w Buffalo. Tam zainteresował się nim pan o dosyć znanym nazwisku, George Washington (nie, nie ten od niepodległości, ale i tak postać wybitna, bo już wtedy uznany wynalazca). To on w 1910 roku opracował proces produkcji kawy rozpuszczalnej tak, żeby nadawała się do komercyjnej produkcji.

Jak wiele wielkich koncernów, Washington’s Coffee zbiła fortunę na wojnie. Armia amerykańska była jednym z głównych odbiorców szybko parzonej kawy, a i powszechna opinia nie przeszkadzała wynalazcy w rozwoju jego firmy. Kawa rozpuszczalna była bowiem uważana za wyjątkowo zdrową, choć przez innych za niskiej jakości. Washington’s Coffee starała się też zająć stałe miejsce w popkulturze, na przykład sponsorując w latach trzydziestych audycje o Sherlocku Holmesie.

W tym czasie jednak staremu wynalazcy wyrosła spora konkurencja. W 1938 roku nową, lepszą metodę produkcji opracowało Nescafe, a 1945 roku korzystając z wojennych doświadczeń w produkcji leków i żywności dla żołnierzy, środowiska związane z wojskiem i National Research Corporation założyły istniejącą do dziś firmę spożywczą Minute Maid, która oferowała między innymi kawę rozpuszczalną.

A co z firmą George’a Washingtona? Stopniowo traciła pozycję na rynku i dzisiaj istnieje tylko drobna pozostałość jego działalności.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s